La cosina novela

França es plan coneguda dins los Estats Units coma un país de bona cosina. Longtemps ai pantaissat de tornar viure en França, e d'anar crompar cada jorn de pan encara caud dirèctament del fornièr, de formatges e de carn al mercat de dimecres o de dissabte, d'ortalissas de l'entorn. 

Ara, me soi desrevelhat; lo pantais es passat a la vida vidanta. La fornariá, a tres cent mètres, es dubèrta d'ora. Que benaürança! 

Adonc, topinegi un pauc en çò meu. Devi agir pro creador, qu'en çò meu lo fornet es pichon e la cosina tanben. Un plat que fasiái a l'ostal un còp èra se fa aquò: fenolh chaplat, amb òli d'olivas, d'alh, sal e pebre. Daissar còire al forn, cobèrt, trenta minutas a pena, puèi semenar de gruièra raspat e tornar far còire cinc minutas a pena, pas cobèrt, dins lo forn plan caud. Servir sulcòp, amb una bona vianda o qué que volgatz. 

Qu'ai pas de forn, ai improvisat. Ai botat l'aprestatge de fenolh dins una padena coberta e ai fach còire plan caud cinc minutas en remenant sovent, puèi dètz minutas mens caud e cobèrt. Finalament, ai ajustat una polida salsissa al cèp e ai daissat lo tot a còire cobèrt plan lentament dusc'èra prèst. E arribi! 

Commentaires

Posts les plus consultés de ce blog

l'istòria del Biliton Pichon

Una visita a Sumène