Articles

Affichage des articles du octobre 11, 2020

La cosina novela

Image
França es plan coneguda dins los Estats Units coma un país de bona cosina. Longtemps ai pantaissat de tornar viure en França, e d'anar crompar cada jorn de pan encara caud dirèctament del fornièr, de formatges e de carn al mercat de dimecres o de dissabte, d'ortalissas de l'entorn.  Ara, me soi desrevelhat; lo pantais es passat a la vida vidanta. La fornariá, a tres cent mètres, es dubèrta d'ora. Que benaürança!  Adonc, topinegi un pauc en çò meu. Devi agir pro creador, qu'en çò meu lo fornet es pichon e la cosina tanben. Un plat que fasiái a l'ostal un còp èra se fa aquò: fenolh chaplat, amb òli d'olivas, d'alh, sal e pebre. Daissar còire al forn, cobèrt, trenta minutas a pena, puèi semenar de gruièra raspat e tornar far còire cinc minutas a pena, pas cobèrt, dins lo forn plan caud. Servir sulcòp, amb una bona vianda o qué que volgatz.  Qu'ai pas de forn, ai improvisat. Ai botat l'aprestatge de fenolh dins una padena coberta e ai fach còire plan